De Bijbel leert dat gelovigen wijs moeten zijn in hoe ze omgaan met de wereld, en zich er niet door moeten laten manipuleren. In het bijzonder moeten gelovigen op hun hoede zijn voor degenen die misbruik van hen willen maken of hen willen bedriegen. De Bijbel waarschuwt tegen “gevangenschap door filosofie en ijdel bedrog” (Kolossenzen 2:8) en spoort gelovigen aan om “zo wijs als slangen en onschuldig als duiven” te zijn (Matteüs 10:16).

Lukas 6:31-32 zegt: “Behandel anderen zoals je zou willen dat ze jou behandelen. Als je houdt van degenen die van je houden, wat voor eer is dat dan voor jou? Zelfs zondaars houden van degenen die van hen houden. En als je goed doet aan degenen die goed voor je zijn, wat voor eer is dat dan voor jou? Zelfs zondaars doen dat.”

2 Timotheüs 2:3-8 zegt: “Deel in het lijden als een goed soldaat van Christus Jezus. Geen enkele soldaat raakt verstrikt in civiele achtervolgingen, aangezien het zijn doel is om degene die hem in dienst heeft genomen een plezier te doen. Een atleet wordt niet gekroond tenzij hij volgens de regels concurreert. Het is de hardwerkende boer die het eerste deel van de oogst zou moeten hebben. Denk na over wat ik zeg, want de Heer zal je in alles inzicht geven.”