De Bijbel leert dat twijfel een gemoedstoestand is die tegenover geloof staat. Het is het in twijfel trekken van Gods Woord en Zijn beloften. Twijfel leidt tot ongeloof en ongehoorzaamheid. Geloof daarentegen is een vol vertrouwen vertrouwen in God en Zijn Woord. Het leidt tot gehoorzaamheid en vruchtbaarheid. De twee kunnen niet naast elkaar bestaan in hetzelfde hart.

Mattheüs 21:21-22 – “Jezus antwoordde en zei tegen hen: Voorwaar, ik zeg u: als u geloof hebt en niet twijfelt, zult u niet alleen doen wat er met de vijgenboom is gebeurd, maar ook als u zeg tegen deze berg: ‘Haal op en werp je in de zee’, het zal gebeuren. En wat je ook vraagt in gebed, gelovend, je zult het ontvangen.’”

Jakobus 1:6-8 – “Maar laat hij in geloof vragen, zonder te twijfelen, want wie twijfelt, is als een golf van de zee die door de wind wordt voortgedreven en heen en weer geslingerd. Want laat die man niet denken dat hij iets van de Heer zal ontvangen; hij is een dubbelzinnig man, onstabiel in al zijn wegen.