In het christendom is de Heilige Geest de derde persoon van de Drie-eenheid en wordt aangenomen dat het Gods actieve aanwezigheid in de wereld is. De Heilige Geest wordt vaak de Trooster, Voorspraak of Helper genoemd en heeft volgens de Bijbel verschillende rollen en functies. Hier zijn een paar voorbeelden:

1. Overtuiging: De Heilige Geest overtuigt mensen van zonde, gerechtigheid en oordeel (Johannes 16:8). Dit betekent dat de Heilige Geest mensen helpt hun zondigheid en behoefte aan verlossing te herkennen.

2. Wedergeboorte: De Heilige Geest brengt nieuw leven in gelovigen en maakt hen geestelijk levend (Titus 3:5). Dit wordt vaak “wedergeboren” genoemd.

3. Heiliging: De Heilige Geest helpt gelovigen groeien in heiligheid en meer op Christus gaan lijken (2 Thessalonicenzen 2:13).

4. Leiding: De Heilige Geest leidt gelovigen naar de waarheid en helpt hen Gods wil te onderscheiden (Johannes 16:13).

5. Empowerment: De Heilige Geest geeft gelovigen geestelijke gaven en stelt hen in staat om God te dienen (1 Korintiërs 12:4-11).

6. Eenheid: De Heilige Geest verenigt gelovigen in één lichaam, de Kerk, en geeft hen een gedeelde missie om te vervullen (1 Korintiërs 12:12-27).

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van het werk van de Heilige Geest volgens de Bijbel. Over het algemeen speelt de Heilige Geest een vitale rol in het leven van gelovigen en in de algehele missie van de Kerk.